نباید ماهی را سرخ کرد بلکه بهتر است ماهی در آب خود پخته شود، بعد از پخته شدن نیز میتوان از روغن زیتون، کنجد و هسته انگور به میزان کم استفاده کرد.
یک متخصص طب سنتی گفت: در طب سنتی توصیه میشود همراه ماهی برخی مواد غذایی مصرف شود تا از مضرات آن بکاهد. از سوی دیگر، همزمانی خوردن ماهی با بعضی غذاها و چاشنیها مناسب نیست؛ مثلاً خوردن همزمان ماهی با تخممرغ، شیر و هرچه مزه ترشی دارد مثل آبلیمو یا ترشی و سیرترشی توصیه نمیشود.
دکتر مهرداد کریمیادامه داد: توصیه عمومیبه افرادی که مزاج خود را نمیدانند، خوردن مواد غذایی گرم همراه ماهی است. افرادی که فشارخون دارند هم بهتر است از خوردن مواد غذایی ترشمزه با ماهی خودداری کنند. بهترین طعمدهنده برای ماهی که میتوان با آن مصرف کرد، آب نارنج است. نارنج تنها طعمدهنده ترشی است که مزاج گرمیدارد.
این متخصص گفت: مصرف ماهی شکم پر از قدیم در کشور مرسوم بوده و به دلیل استفاده از مواد غذایی شیرین مانند کشمش از مضرات ماهی میکاهد و مصرفش بسیار مناسب است. در مازندران و گیلان، ماهی را با کمک ادویههای گرم به اعتدال میرسانند. در گیلان از گیاهانی مثل چوچاق و خالواش استفاده میکنند. خالواش گیاهی همخانواده نعناع است. چوچاق نیز گیاهی شبیه به گشنیز است که از عوارض سردی ماهی میکاهد.
وی تأکید کرد: مرزه، ترخون و گلپر نیز از جمله سبزیهای مفید برای طعم دادن به ماهی هستند. در اکثر نقاط ایران قبل از پختن ماهی آن را به مدت 2 تا 6 ساعت به شکل شکمپر یا در مجاورت این سبزیهای معطر قرار میدهند. استفاده از زنجبیل و فلفلسیاه نیز بهعنوان طعمدهنده برای ماهی و میگو مناسب است.
این متخصص در پایان خاطرنشان کرد: به طور کلی، توصیه میشود به دنبال مصرف ماهی آب ننوشید. بهتر است ماهی در وعده ناهار مصرف شود و اگر فردی مزاج گرمیدارد از خوردن ماهی در وعده شام خودداری کند. نباید ماهی را سرخ کرد بلکه بهتر است ماهی در آب خود پخته شود، بعد از پخته شدن نیز میتوان از روغن زیتون، کنجد و هسته انگور به میزان کم استفاده کرد.