آبهویج بسیار پرخاصیت و مغذی است که باید برای حفظ سلامتی خود آن را در رژیم غذاییمان وارد کنیم. در این مطلب به خاصیتهای آن خواهیم پرداخت.
بهنقل از ایرنا، آبهویج بسیار پرخاصیت و مغذی است که باید برای حفظ سلامتی خود آن را در رژیم غذاییمان وارد کنیم.
هویج منبع غنی از پتاسیم، ویتامین سی و آ است که در بهبود سلامت چشمها و تأمین ویتامینهای بدن کمک بسیاری میکند و مزایای دیگری نیز دارد که در ادامه با آنها آشنا میشویم.
۱. ارزش غذایی بالا دارد
آبهویج رنگدانههای کاروتنوئیدی لوتین و زآگزانتین را فراهم میکند که بهعنوان آنتیاکسیدان در بدن عمل میکنند. آنتیاکسیدانها با مولکولهای ناپایدار به نام رادیکالهای آزاد مبارزه میکنند. کاروتنوئید اصلی در آبهویج بتا کاروتن است که مسئول رنگ نارنجی هویج است. بدن آن را به ویتامین آنتی اکسیدان A تبدیل میکند.
۲۵۰ میلیگرم آبهویج شامل:
الف) ۹۶ کالری
ب) ۲ گرم پروتئین
پ) کمتر از ۱ گرم چربی
ت) ۹ گرم کربوهیدرات
ث) ۲ گرم فیبر
ج) ویتامین آ، سی و پتاسیم به میزان قابل توجه
.۲ قدرت سیستم ایمنی بدن را افزایش میدهد
هر دو ویتامین A و C موجود در آبهویج بهعنوان آنتیاکسیدان عمل میکنند و سلولهای ایمنی را از آسیب رادیکال آزاد محافظت میکنند. علاوه بر آن، آبهویج یک منبع غنی از ویتامین B ۶ است که برای واکنشهای ایمنی بسیار لازم است. کمبود ویتامین B ۶ بر رشد لنفوسیتها (سلول سیستم ایمنی) اثر منفی میگذارد.
۳. به سلامت چشمها کمک میکند
آبهویج حاوی مقادیر بالایی از مواد مغذی است که به سلامت چشم کمک بسیاری میکند. ویتامین A برای سلامت چشم حیاتی است. مطالعات متعددی بر مصرف میوهها و سبزیجاتی که حاوی پرویتامین A هستند انجام شده است و نتایج به کاهش خطر کوری و بیماریهای مربوط به پیرچشمی با مصرف انواع میوه و سبزیجات رسید. آبهویج یک منبع عالی از لوتین و زیکسانسین است، چشم را از آسیب نور، محافظت میکنند. مصرف مواد غذایی بالا از لوتین و زیکسانسین ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای چشمی را کاهش دهد، مانند تخریب ماکولار که منجر به پیر چشمی میشود.
.۴ ضد سرطان است
ترکیبات خاصی در آبهویج دارد که ممکن است در برابر سرطان بدن را مقاوم کند. پلیاستیلن، بتاکاروتن و لوتین از عصاره آبهویج ممکن است در برابر سلولهای سرطان خون مؤثر عمل کنند. مطالعه لوله آزمایش نشان داد که مصرف عصاره آبهویج تنها ظرف مدت ۷۲ ساعت منجر به مرگ سلولهای سرطان خون و توقف چرخه رشد آنها شد.
۵. موجب افزایش سلامت پوست میشود
وجود ویتامین B در آبهویج، موجب افزایش سلامت پوست میشود. یک فنجان (۲۵۰ میلیلیتر) آبهویج ویتامین C مورد نیاز روزانه را فراهم میکند به کلاژنسازی ختم میشود. این ترکیب فراوانترین پروتئین فیبری در بدن است که قدرت کشش و استحکام به پوست میدهد. علاوه بر این، ویتامین C بهعنوان یک آنتیاکسیدان عمل میکند و پوست را از آسیب رادیکالهای آزاد که منجر به لک میشود حفظ میکند. بتا کاروتن در آب هویج به همین ترتیب پوست را در برابر اشعه فرابنفش محافظت میکند.
۶. قند خون را کنترل میکند
نوشیدن مقدار کمی آبهویج به کاهش سطح قند خون کمک میکند. مطالعات در موشهای مبتلا به دیابت نوع ۲ نشان میدهد که آبهویج قند خون را کاهش میدهد؛ زیرا حاوی پروبیوتیکها، که باکتریهای مفیدی و مرتبط با دیابت هستند را تحتتأثیر قرار میدهد. کنترل قند خون به دلیل اثر ضد التهابی رنگدانههای آنتوسیانین اتفاق میافتد.
۷. کمک به بهبود عملکرد قلب
آبهویج به کاهش عوامل خطر ابتلا به بیماریهای قلبی کمک میکند. آبهویج منبع خوبی از پتاسیم است، ماده معدنی که نقش مهمی در تنظیم فشار خون دارد. یک رژیم غذایی پتاسیم بالا نشان داده شده است که این ویتامین برای محافظت در برابر فشار خون بالا و سکته مغزی بسیار مفید است. ترکیبات آنتیاکسیدانی موجود در آبهویج نیز به نفع عملکرد قلب است.
۸. از کبد محافظت میکند
کاروتنوئیدها در آبهویج برای سلامت کبد کار میکنند. مطالعات متعدد نشان میدهد که اثرات ضد التهابی و آنتیاکسیدانی کاروتنوئیدها در برابر بیماری کبد چرب (غیر الکلی) بسیار مفید است. کبد چرب زمانی رخ میدهد که چربی بر روی کبد تجمع میکند، بهطور معمول رژیم غذایی ضعیف، وزن اضافی یا چاقی و عوامل ژنتیکی منجر به کبد چرب در بدن میشود و در نهایت ممکن است به زخم کبد و آسیبهای بیشتر پیشروی کند.