کد خبر: ۵۴۷۶
تاریخ انتشار: ۲۸ آبان ۱۳۹۹ - ۱۸:۳۵
پپ
تفاوت‌های موجود بین ریشه‌های ذهنی و فیزیکی درد قفسه سینه
صفحه نخست » پزشکی



هرساله درد قفسه سینه، بیش از 7 میلیون نفر را روانه اورژانس بیمارستان‌ها می‌کند. منطقی هم به نظر می‌رسد، زیرا هر نوع دردی در قفسه سینه می‌تواند نگران‌کننده و وحشت‌انگیز باشد. اما تجربه‌ درد در قفسه سینه لزوما به این معنی نیست که در معرض خطر قرار دارید.

حوادث قلبی و عروقی مطمئنا می‌توانند برای افراد جوان و سالم هم روی بدهند و بیماری قلبی، علت اصلی مرگ بسیاری از افراد در خیلی از کشورهاست؛ اما بیشتر مراجعات به دلیل درد در قفسه سینه، خطرناک نیستند و این چیزی است که مطالعه‌ای در سال 2016 نشان داده است. این تحقیق که روی بیش از 42 میلیون نفر که به اورژانس مراجعه کرده بودند انجام شد نشان داد اغلب این مراجعه‌ها حتی اصلا علت فیزیکی نداشته و صرفا ذهنی بوده‌اند!
درد در قفسه سینه برای هرکسی متفاوت است و راهی قطعی برای اینکه خودتان آن را تشخیص دهید وجود ندارد. اما روش‌هایی هستند که کمکتان می‌کنند فرق بین علت‌های فیزیکی و علت‌های ذهنی درد در قفسه سینه را در همان لحظه تشخیص دهید.

علائمی که نشان می‌دهند درد قفسه سینه شما می‌تواند فیزیکی باشد

* اخیرا جسم سنگینی را بلند کرده‌اید یا حرکت داده‌اید

قفسه سینه، عضلات بین دنده‌ها و ناحیه‌ای که از آن به پشت و استخوان سینه متصل می‌شوند، نسبت به ضربه و فشار بسیار حساس‌هستند. خیلی از ما تمام مدت به عضلات سینه خود آسیب می‌زنیم بدون اینکه حتی متوجه شویم!
مثلا اگر شما بدنتان را خوب گرم نکنید و وزنه‌های سنگین بلند کنید یا شدت تمرینات خود را تدریجا و به شیوه‌ای ایمن بالا نبرید، می‌توانید عضله یا تاندونی را در سینه‌تان بیش از اندازه بکشید. این نوع آسیب حتی می‌تواند زمانی که کاناپه را در اتاق هُل می‌دهید هم رخ دهد! به طور کل، اگر اخیرا فشار زیادی به بالاتنه‌تان وارد کرده‌اید، علت درد قفسه سینه‌تان می‌تواند همین باشد.

* ممکن است این درد مربوط به عضو دیگری باشد
یادتان نرود که خیلی از ارگان‌های بدن در سینه قرار دارند، مثلا قلب، ریه‌ها و مری که همگی عصب‌های مشترکی دارند. هرچیزی در این ناحیه که ملتهب شود یا آسیب ببیند می‌تواند در بخش بزرگی از بدنتان ایجاد درد و ناراحتی کند.
مثلا یک آمبولی ریه یا زمانی که تأمین خون به سمت یکی از ریه‌ها به دلیل لخته خون محدود و مسدود می‌شود، می‌تواند درد قفسه سینه ایجاد کند. سایر علائم شامل تنگی‌ نفس (تلاش برای تنفس عمیق‌تر ممکن است دردتان را تشدید کند)، احساس سبکی در سر یا احساس منگی، تندی نبض، سرفه با خون و از حال رفتن می‌شود.
یکی دیگر از علت‌های شایع درد قفسه سینه، ریفلاکس اسید معده یا نوع شدیدتر آن است. ریفلاکس اسید معده زمانی روی می‌دهد که اسید معده به سمت مری بالا می‌آید و علائمی شبیه درد قفسه سینه، سوزش سر دل، مشکلات بلع، احساس انسداد در حلق و... ایجاد می‌کند.

* در حال گذراندن دوره‌ ماهانه‌ هستید
ممکن است درد قفسه سینه‌تان به چرخه‌ قاعدگی‌تان مربوط باشد. این ناراحتی اغلب در دو هفته‌ منتهی به پریودتان اتفاق می‌افتد و دلیل آن نیز نوسانات هورمونی است. تغییرات هورمونی موجب دردی کرخت‌کننده و سنگین می‌شود که هر دو سینه را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد، بنابراین شاید احساس کنید تمام سینه‌تان درد می‌کند. همچنین ممکن است احساس کنید سینه‌هایتان پر از هوا و متورم شده‌اند.
البته ممکن است هر ماه وقتی که به پریودتان نزدیک می‌شوید به این درد عادت کرده باشید؛ اما اگر اخیرا مصرف قرص‌های هورمونی ضدبارداری که موجب تثبیت نوسانات معمول هورمونی می‌شوند را متوقف کرده باشید، ممکن است با درد قفسه سینه‌ غافل‌گیرکننده‌ای مواجه شوید.

* گاهی گرده‌افشانی سبب درد قفسه سینه می‌شود

وقتی به علائم آسم فکر می‌کنید، احتمالا فورا کسی را تجسم می‌کنید که نفس‌نفس می‌زند تا هوا بگیرد؛ اما آسم می‌تواند سبب درد قفسه سینه نیز بشود و علت آن، التهاب راه‌های هوایی است. محرک‌های معمول این عارضه شامل گرده‌ها، مایت‌های خاک، موی حیوانات، هوای سرد، دود، ورزش و... می‌شود.

* ریسک‌فاکتورهای بیماری قلبی را دارید
البته افرادی که ریسک فاکتورهای بیماری قلبی را دارند بیشتر ممکن است دچار درد قفسه سینه ناشی از یک مشکل جدی قلبی شوند. این ریسک فاکتورها شامل فشارخون بالا، کلسترول بالا، دیابت، عادت به سیگار کشیدن، داشتن اضافه وزن یا چاقی، نداشتن تحرک بدنی، سن بالای 55 سال برای خانم‌ها و 45 سال برای آقایان و داشتن سابقه خانوادگی بیماری قلبی می‌شود.


* در سمت چپ سینه‌تان دردی احساس می‌کنید که تا سایر قسمت‌های بدنتان نیز پخش می‌شود
این علامت مهم است. چون قلب شما در سمت چپ بدنتان است، بنابراین درد در این قسمت می‌تواند با یک حادثه‌ قلبی مانند حمله قلبی مرتبط باشد. علاوه بر دردی واضح در سمت چپ، ممکن است احساس فشردگی و فشار و سنگینی نیز بکنید؛ اما یک حمله قلبی نیز می‌تواند سبب این علائم در وسط سینه‌تان بشود. این درد به هر صورتی که بروز کند، اغلب بیشتر از چند دقیقه طول می‌کشد، فروکش می‌کند و دوباره برمی‌گردد.
هرچند درد قفسه سینه، شایع‌ترین علامت حمله قلبی در مردان و زنان است اما زنان معمولا علائم کمتر شناخته‌شده‌ای را در این مواقع تجربه می‌کنند، مثلا دردی که به پشت، شانه‌ها و آرواره می‌زند، تنگی نفس، تهوع، استفراغ و از حال رفتن.

علائمی که نشان می‌دهند درد قفسه سینه‌تان می‌تواند ذهنی باشد

درد قفسه سینه‌تان با احساس ترس پریشان‌کننده‌ای همراه است
ترس و وحشت مطمئنا می‌تواند احساس درد در قفسه سینه ایجاد کند. این درد واقعی است و افراد آن را احساس می‌کنند. برخی از مطالعات نشان داده‌اند اختلال پانیک که به حملات مکرر پانیک گفته می‌شود، یکی از متداول‌ترین دلایل مراجعه افراد به اورژانس است که معلوم می‌شود درد قفسه سینه‌شان ارتباطی به قلب آن‌ها ندارد.

درد قفسه سینه با سایر علائم حملات پانیک همراه است
کسی که چیزی مثل یک حمله قلبی را تجربه می‌کند، احتمالا احساس ترس و وحشت نیز دارد، بنابراین تجربه‌ ترس زیاد همراه با درد قفسه سینه، کافی نیست تا بگوییم دچار یک حمله پانیک شده‌اید.
حملات پانیک شامل هجوم ناگهانی یک ترس شدید می‌شود که دست‌کم چهار علامت از علائم زیر را دارد:
درد یا ناراحتی قفسه سینه

تپش قلب یا ضربان تند قلب
تعریق
لرز
احساس تنگی نفس یا هوا کم آوردن

احساس این که در حال خفه شدن هستید
تهوع یا ناراحتی شکم
احساس منگی، عدم تعادل، سبکی در سر یا غش
تجربه‌ لرز یا مورمور شدن
اگر مدام اپیزودهایی از ترس و وحشت را همراه با این علائم تجربه می‌کنید، پس احتمالا مشکل شما حملات پانیک است.


دلیل درد قفسه سینه‌تان هرچه که هست نباید از آن غافل شوید

اگر با دردی در قفسه سینه‌تان مواجه هستید که مداوم است، شدید است یا شما را نگران علائم دیگری می‌کند، باید به پزشک مراجعه کنید. حتی اگر فکر می‌کنید درد قفسه سینه‌تان به دلیل اضطراب است، نباید بابت آن رنج بکشید و تحملش کنید.
وقتی به پزشک مراجعه می‌کنید، او با انجام تست‌هایی مانند آزمایش خون یا نوار قلب، مشکلات فیزیکی قلب را بررسی می‌کند. اگر پزشک احتمال دهد که ممکن است دچار یک حمله پانیک شده باشید، به ارزیابی وضعیت روحی و روانی‌تان می‌پردازد تا تشخیص قطعی بدهد. به هر حال، وقتی پزشک منبع درد قفسه سینه‌تان را تشخیص داد، می‌تواند درمان‌هایی را به شما توصیه کند تا هم از نظر جسمی احساس بهتری پیدا کنید و هم از نظر ذهنی به آرامش برسید.

نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر: