شبکه دولتی انگلیس در گزارشی تصریح کرد آمریکا طی چند دهه اخیر در مقابل نفوذ انقلاب اسلامی در منطقه سردرگم بوده و منطق جمهوری اسلامی پیش رفته است.
وبسایت بی.بی.سی فارسی نوشت: «بنابر شواهد موجود، افزایش تهدیدهایی که ادامه موجودیت اسرائیل را هدف قرار دادهاند از یک سو، و چالشهای جدی در منطقه خلیجفارس، از عمده نگرانیهای پیش رو واشنگتن به شمار میرود. به عبارتی، ارزیابی میزان موفقیت سیاست خارجی آمریکا آن روی دیگر سکهای است که دامنه پیشروی جمهوری اسلامی در عرصه ژئوپلتیک را نشان میدهد. فارغ از خواست و اراده سیاسی موجود در تهران برای تغییر نظم منطقهای که از ابتدای انقلاب همواره وجود داشته، مجموعهای از تحولات منطقهای که آمریکا و همپیمانهایش در شکلگیری آن نقش داشتهاند، امکان پیشروی جمهوری اسلامی درعرصه ژئوپلتیک و توازن قوای جاری در منطقه را فراهم نمودهاند.
توازن قوا در منطقه خاورمیانه بر مبنای هویتی سکولار استوار بوده، هم در دوران رقابتهای شوروی و آمریکا و هم بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و پایان نظم دو قطبی. وقوع انقلاب اسلامی در ایران و برتری یافتن اسلام در ساختار سیاسی منطقه، در طول دهههای گذشته به این سو، چالشهایی هستند که نظم سکولار را به چالش طلبیدهاند.
انقلاب اسلامی ایران بیانگر خواست و اراده سیاسی برای بهمزدن نظم موجود در منطقه خاورمیانه بود. انقلاب با شعار دفاع از مستضعفین جهان و مسلمانان منطقه پا به عرصه مناسبات سیاسی گذاشت. علاوه بر هویت سیاسی انقلاب ایران، اسلام رادیکال در لبنان و فلسطین از ابتدای ۱۹۸۰ میلادی به این سو، به عامل مطرح و تعیینکننده در معادلات منطقه تبدیل شده است...
سیاست ستیزهجویانه بخشی از کشورهای شورای همکاری خلیجفارس، علیرغم حضور پرقدرت نظامی آمریکا، نه تنها موجبات ترس و انفعال تهران و کاستن از حضور چالشبرانگیز نظامی در منطقه را فراهم نیاورده بلکه اراده تهران برای پیشروی هر چه بیشتر در راستای تغییر ساختار سیاسی منطقه را دست نخورده باقی گذاشته است. سیاست خارجی غیرمنسجم و سردرگم واشنگتن در خاورمیانه به پیشروی تهران در ژئوپلتیک منطقه کمکهای فراوان کرده است. اینکه این پیشروی تا کجا و تا کی ادامه داشته باشد را آینده پاسخ خواهد داد.»