اگر دیابت یا پیش دیابت دارید، یک برنامه غذایی مناسب، کلید کنترل قند خون شماست. گاهی انتخاب غذا یا نوشیدنی مناسب در یک رژیم غذایی دیابتی کار سختی میشود.
لوبیا چیتی، لوبیا چشم بلبلی، لوبیا سفید، لوبیا قرمز و هر نوع لوبیای دیگری، شاخص گلیسمی پایین دارند، یعنی کربوهیدراتهای آنها به آرامی گوارش میشوند و از این رو کمتر قند خونتان را ناگهان بالا میبرند.
سیب
خیلیها تصور میکنند میوهها در رژیم غذایی دیابتیها جایی ندارند اما این درست نیست. فرد دیابتی میتواند میوههایی با شاخص گلیسمی پایین یا متوسط (مانند سیب) مصرف کند. خوردن یک عدد سیب در روز، فواید دیگری نیز دارد چون حاوی فیبر زیاد و ویتامین C بوده و چربی نیز ندارد. ضمنا سیب اسنک خوبی است که به راحتی میتوانید با خود همراه داشته باشید. همچنین میتوانید سیب را بپزید و با کمی دارچین به عنوان دسر یا یک اسنک گرم میل کنید.
بادام
بادام سرشار از منیزیم است و این عنصر ماده معدنی مفیدی برای کمک به بدن در استفاده مؤثرتر از انسولین طبیعی بدن است. مصرف روزانه 28 گرم بادام، تقریبا 30 درصد از نیاز روزانه شما به منیزیم را تأمین میکند. ضمنا، مغزهایی مانند بادام غنی از اسیدهای چرب تک غیراشباع، پروتئین و فیبر هستند که باعث میشود بادام اسنک بسیار مفیدی برای دیابتیها باشند.
اسفناج
یک فنجان اسفناج پخته 21 کالری دارد و سرشار از منیزیم و فیبر است. میتوانید اسفناج را خام، تفت داده شده در روغن زیتون، بخارپز یا در ترکیب با سایر غذاها مصرف کنید. همچنین میتوانید یک مشت اسفناج را در اسموتیتان بریزید یا به جای کاهو در سالاد از آن استفاده کنید.
دانه چیا
حتما شنیدهاید که کاهش وزن اضافی و کنترل وزن یکی از بهترین راههای بهبود سطح قند خون است. دانه چیا در این کار کمکتان میکند. دانه چیا علاوه بر فیبر حاوی پروتئین نیز هست و 18 درصد از نیاز روزانه شما به کلسیم را تأمین میکند. میتوانید یک چهارم فنجان دانه چیا را با یک فنجان شیر کم چرب یا بدون چربی و نصف فنجان میوه خرد شده ترکیب کرده، طی شب در یخچال قرار داده و صبح روز بعد برای صبحانه میل کنید. دانه چیا وارداتی است و شبیه تخم شربتی است با این تفاوت که از دسته ریحان است و در عطاریها یافت میشود.
بلوبری
بلوبری دارای ترکیباتی است که نشان داده شده به کاهش ریسک بیماری قلبی و بهبود استفاده از انسولین توسط بدن کمک میکند. طبق یافتههای جدید علمی، خوردن تقریبا 2 فنجان بلوبری در روز، حساسیت به انسولین را در افراد دچار اضافه وزن که مقاومت به انسولین داشتند افزایش داده بود. بلوبری منبع عالی فیبر و سایر مواد مغذی مانند ویتامین C و آنتی اکسیدانهاست. میتوانید نصف فنجان بلوبری تازه (یا بلوبری منجمد یخ زدایی شده) را با یک قاشق ماست خالص ترکیب و میل کنید. افزودن بلوبری به اسموتیهایتان نیز ایده خوبی است.
جو دوسر
جو دوسر تنها برای قلب مفید نیست، بلکه میتواند قند خونتان را نیز تنظیم کند. جو دوسر مانند سیب، شاخص گلیسمی پایینی دارد. فراموش نکنید که جو دوسر فرآوری شده و آماده، شاخص گلیسمیاش افزایش یافته است و مناسب دیابتیها نیست. میتوانید از جو دوسر در انواع سوپ، اسموتیها و... استفاده کنید.
زردچوبه
این ادویه طلایی حاوی کورکومین است. کورکومین مادهای است که میتواند لوزالمعده را سالم نگه داشته، از تبدیل پیش دیابت به دیابت نوع دوم پیشگیری کند. محققان در مطالعهای به افرادی که پیش دیابت داشتند، به مدت نه ماه روزانه 1500 میلیگرم مکمل کورکومین دادند (گروه دیگری نیز دارونما مصرف کردند) و دریافتند 16 درصد از افرادی که دارونما مصرف کرده بودند بیماریشان از پیش دیابت به دیابت نوع دوم تبدیل شد، در حالیکه تمام افرادی که کورکومین مصرف کرده بودند همچنان در مرحله پیش دیابت باقی ماندند. این مطالعه تاییدی بود بر استفاده از این ادویه قدیمی برای بهبود حساسیت به انسولین.
چای بابونه
سالهاست که از چای بابونه برای انواع بیماریها استفاده میشود. پژوهشهای نشان دادهاند چای بابونه خواص آنتیاکسیدانی و ضد سرطانی دارد و میتواند به کنترل قند خون کمک کند. در آزمایشی به مدت شش هفته سه بار در روز و بعد از غذا، یک فنجان چای بابونه داده شد و معلوم شد قند خون، انسولین و مقاومت به انسولین در این افراد کاهش یافته است. میتوانید به جای قهوه بعد از غذایتان، یک فنجان چای تازه دم بابونه با یک برش لیموترش تازه بنوشید.