کد خبر: ۳۳۴۶
تاریخ انتشار: ۱۱ آبان ۱۳۹۸ - ۱۷:۵۵
پپ
صفحه نخست » پزشکی

نان سنگک شکم و پهلو را بزرگ می‌کند و می‌تواند موجب بیماری کبدی شود.

دکتر موسی صالحی در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: آرد سفید که در تنور نان سنگک با دمای 400 درجه و بالاتر پخته شده فقط قند را وارد بدن می‌کند. قند بدون ویتامین نمی‌تواند تبدیل به انرژی شود و تبدیل به چربی می‌شود و موجب می‌شود شکم و پهلو را بزرگ کند، افزایش این فرایند می‌تواند موجب ناراحتی و بیماری کبدی شود و فرد را به کبد چرب مبتلا کند.

وی اضافه کرد: نان سنگک ریگی باید با ریگ داغ پخته شود و نان روی ریگ داغ بپزد درحالی که در نانوایی‌ها اکنون شعله‌های داغ بالای سر نان است و بعد از نان به سطح فلزی یا ریگ می‌رسد حرارتی که به نان می‌رسد حدود 400 درجه است. نان سنگک که می‌توانست بهترین نان باشد امروز بدترین نان ایران است.

متخصص تغذیه و رژیم درمانی دلایل نامرغوب بودن نان سنگ را برشمرد و گفت: سفید کردن آرد تا 18 درصد، دمای بالای تنور تا 400 درجه، استفاده از بدنه فلزی و دمای مستقیم به جای استفاده از ریگ و دمای غیر مستقیم موجب شده تا نان سنگک مرغوبیت و خاصیت خود را از دست بدهد.

این متخصص تغذیه در مورد مضرات قندهای بدون ویتامین گفت: این قندها مثل قند و شکر معمولی با چای و شربت و قند حاصل از نان سفید و نان سنگک و بربری و لواش و برنج سفید در نهایت به سندرم متابولیک تبدیل می‌شود.

صالحی با بیان این‌که نان سفید منجر به سرطان‌های پروستات، سینه، خون و صفرا می‌شود اضافه کرد: با مصرف نان سفید و برنج سفید و البته کیک و کلوچه و شیرینی قنادی و بیسکویت و ماکارونی و قند و شکر، آن‌چه وارد خون می‌شود قند بدون ویتامین‌های گروه B است.

وی ادامه داد: در صورتی که گندم سفید شده باشد یعنی با مصرف نان سفید مثل نان سنگک و نان بربری و نان تافتون و نان لواش، که همه این‌ها با آرد سفید 18 درصد سبوس گرفته شده تولید می‌شوند، ویتامین‌های گروه B در کارخانه‌های آرد از بین می‌روند و متأسفانه لقمه ایرانی از نظر ویتامین‌های گروه B بسیار فقیر است.

این متخصص تغذیه اضافه کرد: بنابراین متوجه می‌شویم که سفید کردن گندم برای تولید نان سفید باعث چاقی، چربی خون، فشارخون، دیابت و کبد چرب می‌شود و در ضمن اکسیژن به خاطر نبود ویتامین B به رادیکال‌های آزاد یعنی مهمترین عوامل سرطان زا تبدیل می‌شود.

نگه داشتن نان در یخچال و فریزر ممنوع

گذاشتن نان در یخچال غلط است زیرا این کار روند بیات ‌شدن را سریع‌تر می‌کند.

دکتر محمدحسین عزیزی، متخصص صنایع غذایی، عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس می‌گوید: نان تازه‌‌ای که از تنور یا فر بیرون می‌آید، بافت نرم و عطر و طعم دلچسبی دارد اما بی‌توجهی به اصول نگهداری‌اش، مغزش را سفت می‌کند، به طوری که کمتر کسی حاضر می‌شود به آن لب بزند و به اصطلاح به آن نان «بیات» می‌گویند.

عده‌ای تصور می‌کنند گذاشتن نان در یخچال، جلوی بیات شدن آن را می‌گیرد اما این باور غلط است زیرا این کار روند بیات ‌شدن را سریع‌تر می‌کند. تنها راه پیشگیری از بیات ‌شدن نان، نگه ‌داشتن آن در فریزر در دمای منفی ۱۰ تا منفی ۴ درجه سانتیگراد است. شاید خود شما هم به ‌طور تجربی متوجه تفاوت‌های بین این دو شرایط نگهداری شده‌ باشید؛ هنگامی که نان را در فریزر می‌گذاریم، رطوبت یا آب موجود در بافت آن منجمد می‌شود و دیگر آبی در بافت نان نمی‌ماند که میان مولکول‌های پروتئین و نشاسته منتقل و کریستاله شود، به این ترتیب می‌توان نان را به مدت ۳ ـ ۲ ماه در فریزر نگه داشت. با بیرون آوردن نان از فریزر، آب منجمد شده بافت آن دوباره به حالت مایع برمی‌گردد و حالت تازه به خود می‌گیرد. اما در محیط یخچال و اتاق، آب موجود در بافت نان نه تنها به نقطه انجماد نمی‌رسد بلکه میان مولکول‌های پروتئینی و نشاسته‌ای، منتقل و باعث کریستاله‌ شدن این مولکول‌ها و بیات ‌شدن نان می‌شود.

جالب است بدانید در روستاها یا مناطقی که به یخچال دسترسی ندارند، برای افزایش ماندگاری نان آن را زیر آفتاب خشک می‌کنند؛ با این کار آب از بافت نان حذف می‌شود و روند بیات شدن نان رخ نمی‌دهد. سرانجام این‌که اگرچه توصیه ما به خرید روزانه نان است، اما اگر به هر دلیلی بیش از مصرف یک وعده نان در اختیار دارید، آن را در فریزر قرار دهید و با توجه به نوع نان قبل از مصرف آن را ۲۰ ـ ۵ دقیقه در دمای اتاق بگذارید.

نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر: