در دوران شیردهی تغذیه مادر از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به نکاتی که در این مطلب آورده شده است میتوانید دوران شیردهی خوبی را سپری کنید.
ـ در زمان شیردهی میزان مصرفی مایعات مادر باید به حد كفایت باشد و حداقل ۸ - ۷ لیوان در روز آب بنوشید و در صورت عدم تحمل غذایی نسبت به شیر روزانه ۴ - ۳ لیوان شیر بنوشید.
ـ در صورتی كه عدم تحمل نسبت به مصرف شیر دارید (پس از مصرف احساس تهوع، دلدرد و دل پیچه میكنید) میتوانید آن را به تناسب با ماست جایگزین كنید.
ـ به خاطر داشته باشید مصرف مایعات بیش از حد تحمل، نه تنها شیر را زیاد نمیكند بلكه باعث كاهش ترشح غدد شیری خواهد شد.
ـ از مصرف غذاهای نفاخ بپرهیزید، زیرا این نفخ به شیر شما منتقل شده، موجبات ناراحتیهای بعدی را برای نوزاد شما فراهم خواهد كرد.
ـ از مصرف سیر، پیاز و كلم بپرهیزید زیرا علاوه بر نفخزا بودن تأثیرات زیادی بر طعم شیر داشته تا جایی كه با بدبو و بدطعم كردن شیر موجبات امتناع شیرخوار از مصرف شیر را فراهم خواهد كرد.
ـ قبل از مصرف حبوبات حتما از قبل آنها را خیس كنید و ۲ بار آب آن را عوض كنید. پس از صرف غذاهای نفاخ و حبوبات، مصرف خرما، عرق نعناع، عرق رازیانه و زیره توصیه میشود.
ـ در طول روز حتما از ۲ نوع میوه حاوی ویتامین C نظیر: توت فرنگی، مركبات، لیموترش، جعفری، بروكلی، فلفل دلمه و گوجه فرنگی و... استفاده كنید.
ـ عرق رازیانه علاوه بر نقش خوبی كه در جلوگیری از ناراحتیهای گوارشی ایفا میكند، میزان شیر را نیز زیاد میكند.
ـ یك روز در میان نصف لیوان هویج رنده شده همراه با ۱ قاشق غذاخوری روغن مایع (زیتون) و ۱ عدد لیموترش میل كنید تا ترکیب خوبی از ویتامین های A،C و E به بدن شما برسد.
ـ در فصل تابستان از مصرف میوههای سرشار از ویتامین نظیر طالبی و انگور غافل نشوید، حتی میتوانید روز خود را با میل كردن ۱ عدد میوه شروع كنید.
ـ مصرف جوانه گندم، گردو و گندم بوداده را در برنامه خود داشته باشید و مصرف نانهای سبوسدار را فراموش نكنید.
ـ در طول روز حتما ۱ عدد سیب با پوست میل كنید. بدانید كه ویتامینها و موادمعدنی میوهها بیشتر در لایههای نزدیك به سطح (پوست) آنهاست.
ـ استفاده از عسل و خرما (با پوست) را در برنامه غذایی خود بگنجانید و جالب است یادآور شویم كه در یونان باستان از عسل با عنوان اكسیر نامیرایی یاد میكردند و استفاده از آن را تضمینی برای بقای عمر میدانستند.
ـ در مبحث مواد حاوی پروتئین بهتر است حداقل ۲ بار در هفته از ماهی استفاده كنیم، ماهی سرشار از اسیدهای چرب امگا - ۳ بوده و شیر را زیاد میكنند، از پیشرفت التهاب جلوگیری میكنند و اسیدهای چرب ضروری كه بدن قادر به ساخت آنها نیست را به بدن میرسانند. ۱ لیوان آب مرغ یا آب گوشت بدون چربی هم، میان وعده بسیار مفیدی است.
ـ تخممرغ سرشار از پروتئین است پس حتما میل كنید، اما مصرف بیش از ۳ عدد زرده تخم مرغ در طول هفته توصیه نمیشود و آن به توانایی كبد در متابولیزه كردن كلسترول برمیگردد. ولی مصرف سفیده تخممرغ به هر میزان به شكل كاملا پخته كه بهترین شكل هضم را دارد و تداخلی با بیوتین (نوعی ویتامین) ایجاد نمیكند، اشكالی ندارد.
ـ وعده صبحانه را بسیار جدی تلقی كنید تا در طول روز انرژی كافی برای شیر دادن را داشته باشید. در این وعده منابع پروتئینی (شیر، پنیر، تخم مرغ) منابع چربی (كره ۱ قاشق مرباخوری، ۲ عدد گردوی كامل) و منابع كربوهیدرات (نانهای سبوسدار یا عدسی) و ویتامینها (آب میوهها و سبزیها) لحاظ شده باشد.
ـ موادی مثل گردو، فندق، آناناس، موز، سیب، گلابی، گوجه فرنگی خام، اسفناج، گوشت گوساله و... سرشار از پتاسیم هستند و به شما در بهبودی سریع در دوران نقاهت كمك شایانی میكنند.
ـ همراه گوشتها آب لیمو استفاده كنید تا جذب آهن را افزایش دهد.
ـ اسفناج، خوراکی خوبی است كه تا قبل از یك سالگی برای كودك شما ممنوع است. اما سرشار از اسید فولیكاست (چیزی كه در صورت كمبود، نوعی كمخونی میدهد) بنابراین به تمام خانمها توصیه میشود كه در برنامه خود آن را داشته باشند!