تپش قلب بعد از خوردن غذا، دراز کشیدن یا در دوران بارداری مشکلی است که اغلب نگرانکننده نیست و با نوع تغذیه در ارتباط است و ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد. اگر پس از خوردن غذا تپش قلب را تجربه میکنید، غذاها یا نوشیدنیهای مصرفی ممکن است مسئول شکلگیری این شرایط باشند. همچنین، چیزی در رژیم غذایی ممکن است موجب تپش قلب پس از دراز کشیدن شود، اگرچه این شرایط میتواند به واسطه یک بیماری زمینهای نیز رخ دهد. غذاها و نوشیدنیهای مصرفی شما میتوانند به تپش قلب منجر شوند.
از دلایل احتمالی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
برخی غذاها
بررسیها نشان میدهند مصرف زیاد نوشابه، مقادیر زیاد پنیر و قهوه از جمله مواد غذایی و نوشیدنیهایی به شمار میروند که باعث تپش قلب میشود. مواد شیمیایی خاص مانند تیرامین نیز که در برخی مواد غذایی وجود دارد میتوانند باعث تحریک غدد فوق کلیوی و در نهایت باعث بالا رفتن فشارخون شوند. این فشار، خود بر قلب تأثیر میگذارد و باعث آریتمی قلب میشود. از این رو پزشکان توصیه میکنند افراد سالمند در صورت خوردن نوع خاصی از غذاها و احساس تپش قلب از خوردن آنها تا حد ممکن اجتناب کنند.
کافئین
بسیاری از پژوهشگران بر این باورند که کافئین ممکن است موجب تپش قلب شود. کافئین در قهوه، نوشیدنیهای مبتنی بر اسپرسو، نوشابهها، چایها، شکلات و برخی نوشیدنیهای انرژیزا وجود دارد.
واکنشهای فردی
افراد میتوانند واکنشهای فردی به غذاها یا نوشیدنیهای خاص داشته باشند که ممکن است به شکلگیری علائم مختلف منجر شود. از جمله این علائم میتوان به تپش قلب اشاره کرد.
فوبیا
اختلال هراس نزد افراد میتواند تپش قلب بدهد. بهطور معمول اختلال ترس شامل ایجاد احساس وحشت است که بهطور ناگهانی بروز مییابد و بدون آگاهی و اغلب بدون دلیل تکرار میشود و در طول مدتی که میترسید قلب شما تند میزند و ممکن است که عرق کنید یا تنفس سریع، احساس ضعیف بودن، بیهوشی شدن و سرگیجه داشته باشید
داروها
افراد باید هر دارویی را که با وعدههای غذایی خود مصرف میکنند، مد نظر قرار دهند. برخی داروهای مربوط به سرماخوردگی، آلرژی و آسم حاوی فنیلافرین یا سودوافدرین هستند که میتوانند ضربان قلب را افزایش دهند.
توجه:افراد مبتلا به دیابت ممکن است برای کاهش قند خون از انسولین استفاده کنند. اگر قند خون آنها پس از خوردن غذا به واسطه انسولین اضافه بیش از حد افت کند، ممکن است تپش قلب را تجربه کنند.
مکملها
برخی افراد از مکملهای غذایی پیش یا پس از خوردن غذا استفاده میکنند که میتواند بر ضربان قلب اثرگذار باشد. به عنوان نمونه میتوان به پرتقال تلخ، افدرا، جینسینگ و سنبل کوهی اشاره کرد.
سیگار کشیدن
برخی افراد ممکن است پیش یا پس از خوردن غذا سیگار بکشند که میتواند موجب تپش قلب شود.
از دلایل شایع تپش قلب که با غذا و نوشیدنی خاصی در ارتباط نیستند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ـ اضطراب
ـ فشارخون پایین
ـ سطوح پایین قندخون
ـ بیماری تیروئید
همچنین، به واسطه بیماریهای قلبی زمینهای مانند نارسایی قلبی، کاردیومیوپاتی، یا اختلالات دریچه قلب نیز میتوانید تپش قلب را تجربه کنید.
تپش قلب در دوران بارداری
تپش قلب هنگام دراز کشیدن برای بانوان باردار شرایطی شایع است. جنین میتواند بر رگهای خونی اصلی فشار وارد کند که موجب میشود قلب عمل پمپاژ را برای تأمین جریان خون مورد نیاز سریعتر و سختتر انجام دهد. با ادامه بارداری، ممکن است دراز کشیدن روی پهلوی چپ راحتتر باشد زیرا در این حالت فشار کمتری به رگهای خونی وارد میشود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
افراد نباید تپش قلب از جمله آنهایی که پس از خوردن غذا رخ میدهند را نادیده بگیرند و در صورت مواجهه مداوم با این شرایط باید به پزشک مراجعه کنند.
اگر تپش قلب با علائم زیر همراه است بلافاصله به پزشک مراجعه کنید:
ـ احساس درد و تنگی در ناحیه سینه
ـ دشواری در تنفس
ـ سرگیجه
ـ احساس غش
هشدار جدی: تپش قلب بیش از حد به دلیل نارسایی قلبی میتواند زمینهساز تولید لخته خون و سکته مغزی شود.