در سالهای اخیر مصرف بستنی زغالی جذابیت بالایی به ویژه بین جوانها پیدا کرده است و بسیاری از علاقهمندان به بستنی طعم عجیب و غیرعادی آن را تجربه کردهاند. این دسر تابستانی با طعم عجیب خطراتی جدی برای سلامت آنها دارد. کارشناسان مصرف بستنی زغالی یا همان بستنی سیاه را به دلیل وجود زغال فعال در آن که میتواند سبب یبوست و اختلالهای باروری شود، ممنوع اعلام کردهاند. زغال چوب نوعی جاذب بسیار قوی و فعال است که سبب جذب کمتر داروها در بدن میشود. کارشناسان در پژوهشهای خود دریافتند مصرف این بستنی باعث یبوست، برهم خوردن چرخه مصرف داروهای کنترل باروری در زنان و کم آبی بدن و مشکلهای ناشی ازآن میشود. از کربن فعال در بیمارستانها و مراکز درمانی برای سمزدایی در مسمومیتهای ناشی از سوء مصرف دارو استفاده میشود، اما مصرف آن به شکل بستنی میتواند سبب ابتلا به انواع بیماریها شود. کارشناسان بهداشتی مصرف زغال چوب را مضر برای سلامت اعلام کردهاند و از فروشگاه و رستورانها خواستهاند مصرف آن را متوقف کنند.
اکنون علاوه بر بستنی از زغال چوب در مواردی، چون خمیر دندان، ماسک زیبایی و مواردی از این دست استفاده میشود. گفتنی است از آنجا که برخی افراد بستنی را منبع مناسبی برای تأمین کلسیم بدن میدانند، دکتر سعید حسینی، متخصص تغذیه و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در اینباره میگوید:
مقدار کالری بستنی به حجم، نوع بستنی، افزودنیهای آن، پرچرب یا کمچرب بودن شیری که در تهیه آن به کار رفته، مقدار قند و... بستگی دارد بنابراین نمیتوان بهطور کلی گفت کالری بستنی چقدر است.
بستنی هم حاوی مقداری کلسیم است و میتواند برای استخوانسازی مفید باشد، اما بستنی نمیتواند به هیچ وجه جایگزین لبنیات شود. علاوه بر این، بستنی حاوی قند بالایی است و میتواند انرژی خوبی به افراد برساند. در واقع، قندهای ساده موجود در بستنی، هم چاقکنندهاند و هم برای سلامت دهان و دندان مفید نیستند اما همین بستنی میتواند برای برخی افراد مفید باشد. به عنوان مثال بیماران مبتلا به سرطان که میلی به غذا خوردن ندارند، دهانشان طعم فلز میدهد و قادر به دریافت انرژی نیستند و میتوانند با مصرف بستنی انرژی بگیرند.