بامیه نوعی گیاه تابستانی است که اکثریت افراد آن را جدی نمیگیرند چون از خواص آن غافلند. درحالیکه از بامیه بهعنوان «بمب خاصیت» هم یاد میشود. این گیاه خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها و سرطانها را کاهش داده، سیستم ایمنی بدن را قوی میکند، بامیه بهترین داروی قند است زیرا لوزالمعده را فعال میکند. بامیه میتواند ناراحتیهای روده و معده ازجمله زخم معده را درمان کند و این خوراکی با قدرتی که دارد مفاصل را نرم کرده، از روماتیسم و آرتروز جلوگیری میکند.
پرخاصیت و خوشبو
بامیه معطر است و عطری شبیه میخک دارد. این گیاه در نواحی مختلف زمین میروید و میوه آن علاوه بر مصرف غذایی در درمان بعضی بیماریها هم مورد استفاده قرار میگیرد. بامیه را به تنهایی یا با گوشت بهصورت خورش میتوان مصرف کرد. همچنین میتوانید از آرد خشک شده آن استفاده کنید.
گاهی هم بامیه را به صورت مربا، ترشی، شور و کنسرو مصرف میکنند. بامیه سرشار از مواد مغذی با ارزشی مانند ویتامینهایA، C و گروهB و عناصری ازقبیل منگنز، کبالت، کلسیم، فسفر، پتاسیم، فیبر و ماده لزج است بنابراین اثرات مثبت فراوانی بر سلامت انسان میگذارد.
انتخابی عالی برای دیابتیها!
فیبر موجود در بامیه به حفظ قندخون كمك میكند. همچنین سرعت جذب قند را كاهش میدهد، پس دیابتیها بدانند که بامیه برای آنها بسیار مفید است. در واقع پوسته فوقانی بامیه، قندخون را تثبیت کرده و آن را در حد غیرقابل جذب از طریق روده نگه میدارد. افرادی که دیابت دارند، میتوانند هر شب یک بامیه را از وسط دو نیم کنند و داخل لیوان آب قرار دهند، سپس این محلول را در یخچال گذاشته و صبح ناشتا میل کنند. اگر یک هفته منتظر بمانند اثر معجزهآسای آن را خواهند دید.
کلسترولزدایی به روش طبیعی!
موسیلاژ (نوعی فیبر) موجود در بامیه به كلسترول غذا متصل شده و جذب آن را كاهش میدهد و باعث دفع سموم از بدن میشود. اثر بامیه در كاهش كلسترول و پروفایل لیپیدی خون، یكی از خصوصیات بسیار مفید این سبزی است زیرا مثل داروهای كاهنده كلسترول اثرات جانبی ندارد و برای بیماران قلبی و هایپرلیپیدمی توصیه میشود. مصرف بامیه همچنین بهدلیل داشتن پتاسیم و منیزیم باعث کاهش فشارخون میشود. علاوه براینها بامیه برای پیشگیری از فشارخون بالای دوره بارداری مفید است.
مقوی و خونساز!
اسیدفولیك موجود در بامیه باعث كاهش هموسیستئین خون (ماده مسدود کننده رگهای خونی) میشود و میتواند در خونسازی مؤثر باشد. درواقع افرادی که دچار کمخونی هستند باید حتما بامیه مصرف کنند. در مجموع بامیه به علت دارا بودن مواد مغذی و فیبرهای محلول و املاح باعث پیشگیری از بیماریهای قلبی میشود.
مبارزه همه جانبه با یبوست!
مصرف بامیه هم مانع یبوست میشود و هم به روند کاهش وزن کمک میکند. بسیاری از متخصصان معتقدند بیشتر بیماریها از روده آغاز میشود. فیبر موجود در بامیه با جذب آب کافی، از بروز یبوست جلوگیری کرده و ابتلا به بیماریهایی از قبیل بواسیر و دیورتیکولیت را بهشدت کاهش میدهد. دیورتیکولیت درواقع همان التهاب دیورتیکولها (کیسههای گرد فتق مانند در دیواره مخاط روده بزرگ) است که بر اثر تجمع باکتریها و سایر محرکهای داخل دیورتیکولها ایجاد شده و باعث درد، نفخ، تهوع، یبوست، اسهال و تب میشود.
معمولا برای افزایش حجم مدفوع و رفع یبوست، مصرف سبوس گندم توصیه میشود که امکان دارد دیواره روده را حساس کند، اما موسیلاژ موجود در بامیه این تأثیر را نداشته و خروج مدفوع را بسیار آسان میکند.
خواص درمانی بامیه از دیدگاه طب سنتی
ـ از دیدگاه طبسنتی ایران بامیه سرد و تر است.
ـ مصرف آن برای افراد گرم مزاج مفید است.
ـ در برطرف کردن بلغم، صفرا و سودا تأثیرگذار است.
ـ جوشانده گل بامیه ضد سوداست. برای تهیه این جوشانده باید ۳۰ گرم بامیه را در ۵۰۰ سیسی آب بجوشانید و سه بار در روز هربار یک استکان میل کنید.
ـ جوشانده بامیه تقویتکننده و نرمکننده پوست است.
ـ بامیه ادرارآور است.
ـ درمانکننده سوزش و درد در مجاری ادرار است.
ـ تخم بامیه محرک قلب و ضداسپاسم است.
ـ قدیمترها از بامیه ضماد تهیه کرده و روی زخم میگذاشتند تا آن را التیام دهد.
بامیه و بدن
ـ بامیه باعث تقویت اعصاب میشود و قوه بینایی را افزایش میدهد.
ـ غده پروستات را تقویت میکند.
ـ بهدلیل دارا بودن مقادیر زیاد ویتامینهای A و C سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. ویتامین C همچنین به جذب اسیدفولیک در بدن کمک میکند.
ـ بامیه ماده غذایی مناسبی برای زنان باردار، کودکان در حال رشد و افرادی که به دلایلی دچار وقفه در رشد شدهاند، محسوب شود.
ـ روی پوست و کرکهای بامیه مقداری منگنز و کبالت وجود دارد، بنابراین ترشح غدد داخلی بدن را تنظیم میکند.
ـ اشتها به غذا را افزایش میدهد.
ـ ملین مزاج بوده و مدفوع را زیاد میکند.
بامیه درمانی
ـ لعاب بامیه برای کسانی که زخم اثنیعشر یا ورم روده دارند، بسیار مفید است.
ـ جوشانده بامیه سنگ مثانه را دفع میکند.
ـ بامیه به پوست لطافت میبخشد.
ـ در برگ و ساقه بامیه مقدار زیادی ید وجود دارد درنتیجه مصرف آن برای بیماران مبتلا به گواتر مفید است.
ـ بامیه سرشار از ویتامین 1B است بنابراین داروی مناسبی برای نیرو بخشیدن به عضلات ضعیف و اعصاب بهشمار میرود.
ـ در برخی از متون طبسنتی اشاره شده که مصرف بامیه در افراد مبتلا به ناباروری به دلیل ضعیف بودن نطفه موجب تقویت نطفه و برطرف شدن اختلال میشود.
ـ برای درمان جوشهای صورت ابتدا بامیه را خشك كرده و بعد آن را پودر کنید، سپس یك قاشق از پودر بامیه را در نصف استكان عرق كاسنی مخلوط کنید و به صورت ماسك روی جوشهای صورت بگذارید.
ـ پروتئین روغن موجود در دانههای بامیه از نوع درجه یک پروتئین گیاهی محسوب میشود و سرشار از اسیدهای آمینه ضروری است.
ـ با مصرف یک لیوان بامیه تنها نیم کیلو کالری انرژی به بدن میرسد و در عین حال فضای زیادی از معده اشغال میشود بنابراین احساس سیری خواهید کرد و اشتهایتان نسبت به غذاهای دیگر کمتر میشود، بههمین دلیل میتوان از بامیه بهعنوان یک خوراکی مناسب در رژیمهای کاهش وزن نام برد.
ضرر هم دارد؟!
بامیه به هیچعنوان مضر نیست، اما برای اشخاصی که سرد مزاج هستند خیلی مناسب بهنظر نمیرسد. اگر این اشخاص بخواهند بامیه بخورند بهتر است آن را همراه با ادویههای گرم مانند دارچین یا زنجبیل میل کنند. البته بامیه در بعضی افراد ممکن است سوء هاضمه یا حالت تهوع هم بهوجود آورد. بعضیها هم از ازدیاد تعریق پس از خوردن بامیه آن شکایت میکنند. فراموش نکنید استفاده از بامیه به علت داشتن پتاسیم بالا به افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی توصیه نمیشود.
چند نکته ضروری
۱ـ بامیه بهتر است بهصورت تازه مصرف شود.
۲ـ ترجیحا از بامیههایی با سایز کوچک و مناسب (حداکثر طول ۸ سانتیمتر) استفاده کنید.
۳ـ از پختن بامیه در ظروف آهنی، برنجی و مسی اجتناب کنید چون ظروف فلزی باعث تغییر رنگ بامیه میشوند و آن را تیره رنگ میکنند؛ ترجیحا از ظروف چینی یا شیشهای استفاده کنید.
بامیه را چگونه مصرف کنیم؟!
خام
بامیه خام در تهیه سالاد با سایر محصولات گیاهی مثل نخودفرنگی، هویج، کاهو، خیار، کلم، گوجهفرنگی، پیاز و... مصرف میشود. بامیههایی که برای سالاد انتخاب میشوند بهتر است ریز و به طول 3 ـ 2 سانتیمتر و از انواع بدون کرک باشند.
پخته
بامیه تازه را با سایر سبزیها بخصوص بادنجان، کدو، گوجهفرنگی، نخودفرنگی، لوبیا، هویج و سیبزمینی پخته یا بهصورت خورش با برنج مصرف کرده یا بهعنوان تزئین اطراف دیس غذاهای گوشتی میل میکنند.