کد خبر: ۲۲۵۶
تاریخ انتشار: ۱۹ تير ۱۳۹۸ - ۱۵:۵۱
پپ
خبری در ارتباط با تب کریمه‌کنگو
صفحه نخست » پزشکی

تب کریمه‌کنگو بیماری ویروسی است که نوعی کنه‌ سخت، مخزن و ناقل آن است و جزو بیماری‌های مشترک انسان و دام محسوب می‌شود. انسان هم در صورت تماس با حیوان مبتلا یا کنه آلوده به ویروس ممکن است، دچار آن شود. با آغاز فصل گرما، اخبار گوناگونی در رابطه با شیوع انواع بیماری‌ها منتشر می‌شوند که پیرو همین روند، امسال، «تب خونریزی دهنده کریمه‌کنگو» در ایران دوباره تیتر اصلی بسیاری از رسانه‌ها و خبرگزاری‌ها را تشکیل داده است.

عامل بیماری و طریقه انتقال

از آن‌جا که تماس با دام آلوده، گوشت و خون آن و نیز مصرف گوشت آلوده می‌‌تواند موجب انتقال این بیماری شود، سازمان بهداشت کشور تأکید دارد که افراد به طور جدی از خرید گوشت از مراکز غیرمعتبر خودداری کرده و حتما هنگام تماس با دام رعایت موارد ایمنی و بهداشتی را داشته باشند. پرندگان، بجز شترمرغ در مقابل این ویروس مقاوم هستند.

علائم تب کریمه‌کنگو در انسان

ـ شیوع این بیماری بیشتر در فصل گرم سال، یعنی هم‌زمان با فصل فعالیت کنه است. علائم بیماری در انسان شامل سردرد، تب شدید، کمردرد، درد مفاصل و عضلات، دل درد، اسهال، استفراغ، قرمزی چشم و سرخی گونه، خونریزی زیرجلدی، خون دماغ، خلط خونی یا استفراغ خونی و حتی احساس افسردگی است.

ـ علائم بیماری یک تا سه روز پس از نیش کنه آلوده یا پنج تا شش روز بعد از تماس با حیوان آلوده ایجاد می‌شود. بعد از چند روز، بیماری وارد مرحله خونریزی می‌شود.

ـ خونریزی خطر اصلی برای بیمار است و موارد منجر به مرگ اکثرا به دلیلی خونریزی‌‌های شدید داخلی صورت می‌پذیرند.

آیا تب کریمه کنگو درمان دارد؟

ـ متأسفانه هنوز هیچ نوع واکسن معتبر برای پیشگیری وجود ندارد. اما خوشبختانه درمان مؤثری برای تب کریمه‌کنگو وجود دارد که چنانچه فرد به موقع جهت درمان اقدام کند، می‌توان بیماری را درمان کرد.

ـ تعدادی از متخصصان بیماری‌های عفونی و تب‌دار داخلی با تأکید بر این‌که همواره پیشگیری مقدم بر درمان است، بیان داشته‌اند که افراد می‌توانند با رعایت نکات ساده‌‌ای از ابتلا به این بیماری جلوگیری کنند. از جمله باید به پرهیز از خرید گوشت از مراکز غیر معتبر و نگهداری از گوشت خریداری شده به مدت ۲۴ ساعت در یخچال اشاره کرد. زیرا سرما می‌تواند موجب کشته شدن ویروس‌های احتمالی بشود.

ـ همچنین توصیه می‌شود که دامداران حتی‌المقدور از تماس مستقیم با دام اجتناب کرده و حتما از دستکش، ماسک و عینک استفاد کنند و از کندن کنه روی بدن دام جهت تیمار حیوان جدا خودداری کنند.

بد نیست یادآوری کنیم که در صورت تشخیص زود هنگام ویروس تب کریمه‌کنگو، احتمال مرگ در بیمار به ۱۰ درصد کاهش می‌‌یابد. این در حالی است که در صورت عدم توجه به علائم بیماری و کوتاهی در درمان به موقع، احتمال مرگ در بیمار تا ۵۰ درصد افزایش خواهد یافت.

نحوه دفن مبتلایان به تب کریمه‌کنگو چگونه است؟

ـ ویروس تب کریمه کنگو تا ۲۴ ساعت قابلیت انتقال از بدن فرد متوفی به افراد دیگر را دارد و با توجه به انتقال سریع بیماری از طریق مخاط، ترشح و خون متوفی به افراد دیگر، بیماران فوتی با رعایت شرایط بهداشتی، در کاورهای مخصوص و پلمپ شده، توسط افراد مجهز به لباس‌های مخصوص دفن می‌شوند.

ـ به علت خطر ابتلا، بدن این بیماران بدون غسل و کفن به خاک سپرده می‌‌شود.

ـ اجساد بیماران ناقل تب کریمه‌کنگو در زمان خاک سپاری، توسط آهک پوشانده می‌شوند تا از احتمال شیوع بیماری در محل دفن جلوگیری شود.

نگران نباشيد

عامل انتقال تب كريمه‌كنگو كنه‌ها هستند. در فصل سرما به‌دليل كاهش كنه‌ها از ميزان بيماري كاسته مي‌شود اما ريشه‌كن نمي‌شود. آمارهاي وزارت بهداشت نشان مي‌دهد در سال‌هاي گذشته تعداد ۱۲۰ تا ۱۵۰ نفر به اين بيماري مبتلا مي‌شدند درحالي‌كه اين آمار در سال گذشته به ۳۹مورد رسيده بود. نگراني از شيوع اين بيماري در كشور وجود ندارد.

محمود نبوي، معاون مركز مديريت بيماري‌هاي واگيردار وزارت بهداشت در این‌باره ادامه داده است:

به‌علت واقع‌شدن ايران در منطقه بروز تب كريمه‌كنگو اين بيماري از گذشته در كشور وجود داشته است. واكسن مقابله با اين بيماري وجود ندارد و دام‌ها هيچ علامت مشخصه‌اي در اين زمينه ندارند. تنها راه پيشگيري از اين بيماري، آموزش به دامداران است. دام‌هاي كشتار شده‌اي كه مهر دام‌پزشكي دارند بدون اين بيماري هستند.

نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر: